Transport afstand - eller tid?

2017-11-09

Er vi igang med at spænde ben for selv når der peges på afstanden til gymnasier? Er det virkelig så skidt som det ser ud ?

I 2017 skal de unge fordeles på gymnasierne ud fra vejafstanden mellem deres bopæl og gymnasiet, så det sikres, at de nærmest boende får fortrinsret til det lokale gymnasium. Der er tale om en ændring i forhold til i dag, hvor de unge bliver fordelt efter deres transporttid til gymnasiet, dette betyder at de unge fra Stevns ikke er sikre på at komme på Køge gymnasium.
(Kilde: https://www.b.dk/nationalt/nye-regler-giver-lokale-unge-fortrinsret-til-de-populaere-gymnasier)

Hvis man istedet for at tage afstanden i Km, tager den i tid, er der inden for 18 minutters transport hele 5 Gymnasier at vælge imellem

I det følgende har jeg taget udgangspunkt i en startadresse der hedder Rødvig Station, samt en mødetid der hedder kl 0800, på en almindelig hverdag
- Til Køge Gymnasium skal man have toget kl 0650 og ankommer kl 0750 (transporttid 1 time)
- Til Solrød Gymnasium skal man have toget kl 0650 og ankommer kl 0750 (transporttid 1 time)
- Til Greve Gymnasium skal man have toget kl 0650 og ankommer kl 0758 (transporttid 1 time og 8 minutter)

- Til Haslev Gymnasium skal man med toget kl 0620 og ankommer kl 0735 (Transporttid 1 time og 15 minuter)
- Til Roskilde Gymnasium skal man med toget kl 0620 og ankommer kl 0738 (Transporttid 1 time og 18 minuter)

Jeg er klar over at afstanden er forskellig, meget endda, men de fleste gymnasieelever tager med offentlig transport (jeg ved godt at nogle er ældre med egen bil, eller køres af forældre).

Og der er 2 Gymnasier der er lige hurtige at komme til (Køge og Solrød)

Tager man istedet udgangspunkt at man tager toget fra Rødvig St. kl 0620, vil man, når Ringsted banen åbner, faktisk kunne vælge gymnasier iKøbenhavn inden for samme tidspunkt (En rejse fra Rødvig til København vil tage 1 time og 4 Minutter jf. https://www.bane.dk/ - og afhængig af hvordan togene passer sammen og placering af gymnasium i Købehavn, kan man måske endda vente med at tage afsted til kl 0650

Dermed ikke sagt at infrastrukturen på Stevns ikke kan forbedres (der er rigeligt at arbejde med i forhold til hvordan man så kommer til stationerne.

Desværre kan vi ikke gøre meget ved hvor hurtigt toget køre ogafstandende på Stevns, det ville være ønskelig at vores unge mennesker ikke skulle afsted så tidligt (men så må man se positivt på det og tage det som en forberedelse til arbejdsmarkedet)

Vi kan måske få afkortet noget af transport tiden, ved at presse Lokalbanenog DSB til at få forbindelserne til at passe bedre, så man ikke skal vente så længe på det næste tog, især på rejsen mod Stevns.